Kalendárium

Hamarosan...

Az ünnep öröm

Az ünnepek, ünnepélyek jelentős események az óvoda életében. A közös élmény erejével hatnak a gyermekekre, erősítik a közösséghez tartozás érzését, erősítik a hagyományokat, és közel hozzák a tágabb és szűkebb környezet jelentős eseményeit a gyermekhez.
Éppen, mert ilyen jelentősek, fontos, hogy az ünnepek emelkedjenek ki az óvoda mindennapi életéből, de előzményei és következményei illeszkedjenek az óvoda természetes életének menetébe.


Az ünnep öröm, mely rendkívüliséget, változatosságot, időről időre visszatérő, semmivel nem helyettesíthető érzelmi élmény átélésére, gazdagon motivált sajátos tevékenységre biztosítanak lehetőséget.


ünnep Az ünnepi előkészület, tervezgetés, a holnap öröme távlatot jelenthet gyermekeinek számára. A közös készülődés sokszínű cselekvésre, ötletek kidolgozására, önálló elképzelések megvalósítására nyújtanak alkalmat. A gyermekek, felnőttek-egyes alkalmakkal szülők is- együtt díszítik, szépítik a csoportszobákat, ajándékot készítenek, süteményt sütnek, stb. Az ünnep fényét jelenti a megszépült óvoda, az ünneplőbe öltözött gyermekek, felnőttek és vendégek. A napokig tartó izgalom, titkolózás, zsongás mélyítik a társakkal, felnőttekkel való kapcsolatot. A szeretet, az összetartozás, az örömszerzés élményszintű megtapasztalása nélkülözhetetlen erő a gyermeki személyiség formálásában.


Nevelőtestületünk elve, hogy a produkció -mint végeredmény- nem lehet fontosabb, mint az érzelmi, hangulati töltéssel túlfűtött előkészület, s még fokozza az összetartozás örömét, ha a szülő is aktívan közreműködhet.

Szeretnél játszani?

Kézműves műhely

Óvodánkban hetente egy-egy alkalommal, három mikrocsoportban a jelentkező gyerekek kézműves műhelyben alkotnak, tevékenykednek. Megismerkednek a hagyományos technikákkal, emelett sok újdonsággal, érdekes eszközökkel dolgozhatnak családias környezetben, nyugodt légkörben.


A kézműveskedéshez, játékkészítéshez mindig biztosítjuk a szükséges anyagokat, eszközöket, kellékeket. A gyerekek megtanulják a készítés eszközeinek helyes használatát, az anyagokkal hogyan lehet bánni, illetve azokat formázni. Ezzel elősegítjük munkájuk sikerességét, valamint a balesetmegelőzést mindig szem előtt tarjuk.

Óvodánkban választható színes tevékenységek

Egész évben

  • → kézműves foglalkozás
  • → gyógytorna gyermeknek
  • → Vojtina Bábszínház
  • → hittan
  • → néptánc
  • → labdasport
  • → sakk
  • → zeneovi

Téli program

  • → korcsolya

Sószoba

Évek óta nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmódra, ezért óvodánkban a sóbányák gyógyító klímájának mesterséges előállításával biztosítjuk az asztmatikus, allergikus, és alsó-felső légúti megbetegedések (orrdugulás, köhögés) megelőzését. Ez a klíma az egészséges emberek számára is hasznos, érezhetően tisztítja a nyálkahártyát. A sószoba-kúra az ekcémás bőrre is kedvezően hat.


sószobaAz esztétikusan kialakított helyiségben az edényekben lévő sóoldat párolgása következtében egy olyan mikroklíma alakul ki a helyiségben, ami kedvező hatással van a légzőszervek aktivitására, ezáltal fokozódhat az öntisztulás, enyhülhetnek, illetve megszűnhetnek a gyulladásos folyamatok.


A gyermekekkel heti rendszerességgel fél-fél órát töltünk el a sószobában, ahol énekléssel,mondókázással, rajzolással, meséskönyvek nézegetésével foglalatoskodunk. A gyermekek számára kényelmes, nyugodt környezet biztosítása, megőrzése érdekében 10-15 gyermek tölti egyszerre idejét a kellemes környezetben, családias légkörben.


A sószoba kialakítása óvodánk alapítványának finanszírozásával és az SZMK támogatásával valósulhatott meg. Köszönettel tartozunk udvarosunk, Szabó János kitartó munkájáért, aki lehetővé tette a „Sóbarlang” 2006-os megnyitását. Fenntartását az alapítványunkba befizetett támogatással kívánjuk megoldani.

A korai nevelés a legfontosabb, amit az ember gyerekként lát, az segíti egész életében, hogy jó felé orientálódjék.

Brunszvik Teréz


Folytatjuk a hagyományt idén is, bérletsorozattal rendelkezünk:
Vojtina Bábszínház és ZeneTheatrum előadásaira.

Okosan Közlekedj Életekért

Közlekedési verseny az óvodában

Óvodánkban a Lépésről-lépésre program alapján dolgozunk, melynek egyik fő sajátossága a projekt-szerű munka. Minden témakört projektbe foglalva dolgozunk ki, ami azt jelenti, hogy egy adott téma egy, vagy több hétre átszövi minden foglalkozásunkat, legyen az ének, irodalom, matematika, környezet, vizuális tevékenység, vagy torna. Ebben az esetben, amiről beszélni szeretnék, az a közlekedés. Az adott héten a közlekedési járművek, játékok, közlekedési szabályok vannak jelen csoportunkban.


Többször kerülnek le a polcról a KRESZ- táblákat ábrázoló memória játék, vagy a közlekedésben a szabályos és szabálytalanságokat rögzítő társasjáték. Játék időben is autókkal, buszokkal közlekedünk, a szőnyegen megépítünk egy nagy várost autóútból, sínekből, épületeket helyezünk az utak mellé, fákat, növényeket készítünk, autókkal, repülőkkel, vonatokkal közlekedünk a városban a kihelyezett mini KRESZ-tábláknak megfelelően. Hogy rögzüljenek a táblák formái, színei és jelentésük a séták alkalmával megfigyeljük, őket, valamint a közlekedő járműveket. Beszélgetünk a szabályokról és szabálytalanságokról. Kilátogatunk a hozzánk közel eső vasútállomásra, ahol megfigyelhetjük a vonatok, buszok, autók, valamint a villamosok közlekedését is. Sőt fel is szállunk néhányukra, ezzel is nagy élményt biztosítva a gyerekeknek, hisz sajnos van olyan gyerek, aki beszáll otthon a ház előtt az autóba és kiszáll az óvoda előtt az autóból és nemhogy sétálni nem tud, de ezeket a járműveket sem ismeri, belülről meg végképp nem látott még ilyet.


Nagy élményt jelent a gyerekeknek, hogy az óvodánk udvarán lévő, felfestett KRESZ-pályán is gyakorolhatják biciklivel, rollerrel, gyalog a megtanult szabályokat. Vannak kis méretű KRESZ- tábláink is, melyek oszlopokra rögzíthetők és ezek figyelembevételével közlekedik az egész óvoda. A felfestett gyalogos-átkelőhelyen is nagy körültekintéssel kelnek át.


Ehhez a témakörhöz kapcsolódó feladatlapokat töltünk ki, megtanuljuk hallás alapján felismerni a különböző járművek hangját, diavetítés alkalmával, pedig megismerkedhetnek olyan járművekkel (hajó, repülő), melyeket nem áll módunkban egy hétköznap látni az utakon. Ezek nézegetésekor is nagyon jó kis beszélgetések kerekednek, ki min ült már, hova mentek, milyen hangja volt?! Aztán jön az ötlet, hogy hogyan csinálhatnánk meg mi is ezeket a járműveket, barkácsolunk dobozokból, hurkapálcából, ragasztunk papírból. Elkészítjük a képmását, a maketteket. Berendezünk egy terepasztalt, melyen minden általunk fabrikált járműnek helye van. Közben sokat számolunk, új kifejezésekkel ismerkedünk, mint például a tengely, gáz- fékpedál, kuplung, motor és egyéb alkatrész nevek, melyekben a fiúk jeleskednek. Vannak kis műanyag autóink, melyek különböző színűek, ilyenkor ezekkel számolunk, halmazt képzünk, gyakoroljuk a tőszámneveket, valamint a sorszámneveket. Az elé, mellé, közé, mögé, jobbra, balra viszonyszavakat. Közben énekelgetünk olyan dalokat, melyekben megjelenik valamilyen jármű neve. Pl.: „Jön a kocsi…”, „Poros úton…”, stb.

Mikor elmegyünk a tornaterembe akkor is autókká, vagy repülőkké változunk és így mozgatjuk meg magunkat. (némarepülő stb.)
1995-ben a Debreceni Rendőr Főkapitánysággal összefogásban rendeztük meg először a közlekedési vetélkedőnket, közlekedési napunkat, mely a Okosan Közlekedj Életekért védnevet kapta. Ez a vetélkedő azóta minden évben megrendezésre kerül. Május egyik szombatján. Gondosan meghívót készítünk, melyet a gyerekek is hazavisznek és eljutattjuk a közeli lakótelepre és a szomszédos házakba is, valamint elküldjük a felvett gyerekek szüleinek. Ezen a fellépőket és a programokat soroljuk fel.


Erre a napra a szülők is nagyon készülnek, várják. Már hét közben lehet folyamatosan nevezni a családoknak csapatoknak.


A vetélkedő napján megérkeznek az óvodába a rendőrök rendőrautóval, rendőrmotorral, jönnek a mentők és a tűzoltók is. Ezek a járművek beállnak az óvodaudvarra, hangos szirénázással hívják fel magukra a figyelmet, kinyitják ajtajaikat és minden kíváncsi gyermek és felnőtt betekinthet, bebújhat beszállhat, felszállhat, felmászhat ezekre a csodajárgányokra, melyeket- szerencsés esetben- csak az utakon szirénázva láthatunk.


Már korán reggel felállítjuk, kijelöljük az állomások helyét, mert ugye több hegyszíne, fordulója van ezeknek a versenyeknek. Az első állomás az elméleti vetélkedő helye, ide asztalokat, székeket hordunk ki, melyeknél a családtagok helyet foglalnak, a szülők kitöltenek egy B-kategóriás KRESZ-tesztet, a gyerekek addig a színes ceruzákkal kiszínezhetik a KRESZ- táblákat, puzzlet raknak ki, valamint alak-háttér feladatlapot szineznek. Miután ezen az állomáson végeznek, a következő állomásnál az egészségügyi-teszt vár a felnőttekre, a gyerekekre, pedig egy kis ügyességi feladat. (célbadobás)


A következő és egyben utolsó állomás az Kresz-pályán van, melyet a rendőrök eszelnek ki minden évben. Felállítják a lengő rudas akadálypályát, elkészítik a szlalom-pályát és kiötlik az ügyességi feladatokat. Hoznak felnőtt és gyermek bicikliket. Ebben a versenyben meg van mozgatva a család apraja, nagyja. Míg apa elindul az pályán az egyik irányba, a gyermek a másik irányba végrehajtják az ügyességi feladatokat: szlalom, lengőrúd, labda kapuba ütése ütővel, addig anya elvégzi a rábízott feladatot: gördeszkán ülve, medencén átgurulni, közben egy lufit felfújni, vagy célbadobni. A közös találkozási ponton apának a felfújt lufit odaadni, aki átadja a gyermeknek, aki azzal bebiciklizik a célba. Ezeken mindig jókat nevet mindenki.


A csapatok természetesen úgy vannak elosztva, hogy lehetőleg egyik állomásnál se legyen torlódás. De ha esetleg várakozni is kell valamennyit, vagy esetleg nem neveztek be a versenyre, akkor se lehet nálunk aznap unatkozni.


Az úgy nevezett füves részünkön van egy színpad, ahol egész délelőtt fellépők műsorát tekintheti meg a nagyérdemű. Ezeket a fellépéseket a fellépőkkel már hetekkel korábban egyeztetjük, és valamennyiük ingyen vállalja a fellépést és nagy örömmel jönnek el hozzánk. Vannak természetesen visszajárók sokan. Mi ennek külön örülünk. A mi óvodásainkból is vannak fellépők, évközben nálunk néptánc oktatás is folyik, és ezen a jeles napon mutatják meg a kis néptáncos palánták, hogy mit tanultak tanév eleje óta. Ezt a fellépést kíséri, talán érthetően, a legnagyobb figyelem és a szülők is meg vannak mozgatva a fellépés végén egy kis közös tánccal.


Ha valaki tevékenyebb elfoglaltságra vágyik akkor elmehet a rajz versenyre, vagy írókázhat mézest, de akár agyagozhat is valamit saját kézzel, de az ugráló várat is nagy érdeklődés kíséri.


Délben a korgó gyomrokat is meg lehet rakni, hisz ilyenkor napközben ovi büfé, délben pedig ovi konyha van. A büfében szendvicseket, süteményeket és üdítőt lehet kapni, de az ebéd az mindig valami meleg finomság. Pl.:babgulyás pogácsával.


A nap zárásaként jöhet az eredményhirdetés, ahol természetesen minden helyezett nyer valami ajándékot, valamint külön díjazásban részesül a versenyen részt vett legfiatalabb versenyző, legügyesebb anya, legügyesebb apa is. És legvégül jöhet a tombola. Napközben lehet megvásárolni a jelképes összegű tombolákat. A tombolának való felajánlásokat, pedig a szülők hozzák, lehet ez egy doboz bonbon, de volt már fürdőbérlet, arany nyaklánc, értékes konyhai edények, egy komplett méretre varrott öltöny.

A nap végére senki nem távozik élmények nélkül. És már másnaptól várja a következő évi közlekedési vetélkedőt.

A tavaly előtti évben pedig abba a szerencsés helyzetbe került óvodánk, hogy Debrecent és a megyét képviselhettük egy budapesti rendezésű közlekedési versenyen, ahol szép eredménnyel végeztünk.


Oldaltérkép


Korsós Szabina | A háttér képének készítője, grafika
| www.szabinakorsos.hu | info@szabinakorsos.hu